9 Tabiat orang berjaya di dalam Meningkatkan Produktiviti mereka.

by - November 22, 2016

9 Tabiat orang berjaya

9 Tabiat orang berjaya di dalam Meningkatkan Produktiviti mereka | Apakah anda sudah bersedia untuk menjadi orang berjaya? Ramai sebenarnya daripada kita yang masih belum bersedia untuk menjadi orang berjaya. Ini adalah kerana, ramai daripada kita lebih suka dengan kehidupan biasa dan tidak mahu menonjol dalam banyak perkara. Di dalam usaha menjadi manusia yang berjaya, kita perlu menetapkan target dan mengikuti segala peraturan yang ditetapkan.

Kita harus sentiasa ingat, Kejayaan bukanlah sesuatu yang berlaku secara tidak sengaja. Oleh yang demikian, kita memerlukan usaha yang hebat untuk bergelar manusia yang berjaya. Ayuh! Kita pelajari 9 Tabiat orang berjaya di dalam Meningkatkan Produktiviti mereka!

#1 Mereka tidak bekerja dalam zon selesa mereka.

Apakah zon selesa anda? Zon selesa ditakrifkan sebagai "Satu keadaan psikologi di mana seseorang merasa biasa, selesa, dalam kawalan, dan perasaan yang rendah kepada kebimbangan ekonomi. Apabila anda keluar dari zon selesa anda, ia tidak bermakna bahawa anda perlu berusaha dalam keadaan penuh kebimbangan dan tekanan!

Penyebab utama kepada kenapa ramai yang memilih untuk berada di dalam zon selesa mereka adalah kerana mereka tidak mahu mengambil risiko di dalam kehidupan mereka. Kehidupan selesa boleh di ibaratkan sebagai hamster dan roda yang berada di dalam sangkar. Yang mana kehidupan mereka hanya berada di dalam kawasan sekeliling dan tidak berkembang.

Oleh yang demikian, jika anda ingin menjadi manusia yang berjaya, keluar dari zon selesa anda sekarang!

#2 Mereka tidak melakukan apa-apa tanpa pembelajaran pertama.

Pembelajaran adalah sesuatu yang menjadikan kita menjadi lebih baik. Perkara yang hebat mengenai pembelajaran adalah manfaat yang anda terima dalam semua aspek kehidupan anda. Orang yang berjaya akan berusaha untuk terus belajar mengenai perkara baru dan mengembangkan perkara-perkara yang mereka sudah tahu.

Jika kita berhenti belajar, maka satu-satunya perkara yang boleh kita lakukan adalah menyelesaikan dengan setiap masalah dengan apa yang kita sudah tahu. Jika kita berpuas hati dengan itu, maka tidak ada cara untuk mengembangkan fikiran kita.

Pengembangan adalah penting untuk mencapai kejayaan. Fikiran kita memerlukan pembelajaran untuk pengembangan, kita tidak boleh berhenti mencari ilmu baru!

#3. Mereka tidak takut meminta nasihat.

Apabila kita perlu membuat keputusan yang sukar, jangan sesekali malu untuk mendapatkan nasihat daripada orang lain walaupun kita hebat di dalam sesuatu perkara. Meminta nasihat tidak selalunya mudah. Kita tidak selalunya mendapat peluang yang hebat di dalam kehidupan kita. Oleh yang demikian, cuba untuk keluar diri kita sendiri dan menerima nasihat daripada orang lain.

#4. Mereka bukan “multitask”.

Multitasking biasanya dilihat sebagai kemahiran yang hanya ada pada orang-orang tertentu. Namun, kebenaran yang ada adalah, tiada siapa yang benar-benar mempunyai keupayaan untuk menjadi multitask. Multitasking sebenarnya mengurangkan produktiviti! Mereka yang fokus kepada satu tugas tertentu akan melakukan tugas tersebut dengan terbaik kerana tumpuan mereka tidak akan terganggu dengan perkara lain.

Apabila anda melakukan banyak kerja, anda akan mengehadkan kebolehan anda untuk memberi tumpuan sepenuhnya kepada satu tugas tertentu pada satu satu masa. Orang yang berjaya menggunakan bakat dan kebolehan yang mereka ada dengan memberi tumpuan pada satu tugas sahaja.

#5. Mereka tidak berbohong kepada diri sendiri.

Berbohong kepada diri sendiri adalah salah satu perkara yang paling mudah untuk anda lakukan. Ia adalah lebih sukar untuk menerima masalah yang kita ada tanpa membuat alasan untuknya. Adalah sangat penting untuk menerima masalah yang ada dalam kehidupan kita, dan bukannya tidak berurusan dengan masalah tersebut dan berbohong kepada diri kita tentangnya.

#6. Mereka tidak berlengah-lengah dalam meminta maklum balas.

Maklum balas adalah penting, kerana ia memberi anda perspektif yang berbeza dalam keadaan semasa anda. Kadang-kadang anda tidak dapat melihat jawapan yang betul-betul di hadapan anda. Tetapi apabila seseorang memberikan anda maklum balas, ia membolehkan anda untuk melihat sesuatu dari perspektif orang lain.

Jika anda berlengah-lengah meminta maklum balas dari seseorang, anda telah hilang masa yang boleh meletakkan anda ke arah mencapai impian anda. Lagi lama anda tunggu, semakin sukar untuk anda menggunakan nasihat orang lain di dalam usaha menjadi manusia yang berjaya.

#7. Mereka tidak menjadi pengikut, mereka menjadi pemimpin.

Terdapat dua jenis kategori manusia di dunia ini: pemimpin dan pengikut. Orang-orang yang berjaya adalah orang-orang yang mendahului. Orang yang berjaya bukannya secara kebetulan. Mereka tidak mengikut seseorang ke garisan penamat. Mereka membuka jalan mereka sendiri untuk menjadi yang terbaik.

#8. Mereka tidak menjadikan masa lalu menentukan masa depan mereka.

Masa lalu adalah sesuatu yang tidak akan pernah berubah, Namun tanpanya, kita tidak akan ada sesuatu yang menjadi pengajaran untuk kita belajar mengenai sesuatu. Oleh yang demikian, berhenti memikirkan mengenai perkara lalu dan sentiasa melihat ke hadapan!

#9. Mereka tidak menghabiskan masa mereka dengan mereka yang negative.

Orang negatif adalah orang yang akan datang untuk menganggu anda di dalam usaha mencapai kejayaan.  Apabila anda berada di sekitar orang negatif, anda mula melihat perkara-perkara negatif dan anda mula untuk lupa impian anda. Kejayaan adalah mengenai cara anda berfikir daripada apa-apa, dan jika anda sentiasa mempunyai pemikiran negatif, hidup anda akan sentiasa berhadapan dengan perkara negatif!

Untuk berjaya, anda memerlukan tumpuan dan kesungguhan. Ia seolah-olah bahawa setiap orang berjaya mengikut corak yang sama. Oleh itu, adalah mudah untuk melihat di mana mereka berada. Mereka tahu apa yang mereka lakukan untuk mencapai impian mereka dan mereka tidak membiarkan sesiapa atau apa-apa menghalang mereka daripada berjaya. Anda mempunyai kuasa di dalam diri anda untuk menjadi salah seorang daripada mereka yang berjaya dan di kagumi.

Baiklah, inilah Tabiat orang berjaya di dalam Meningkatkan Produktiviti mereka yang boleh dijadikan panduan di dalam usaha kita menjadi manusia yang berjaya! Apa yang perlu anda lakukan adalah menjadi diri sendiri dan jangan sesekali berpaling daripada target anda. Semoga anda berjaya mencapai target anda dan menjadi manusia yang berjaya!You May Also Like

0 Comments