6 langkah mudah Buat duit dengan blog

by - November 15, 2016

langkah mudah Buat duit dengan blog

6 langkah mudah Buat duit dengan blog | “Making money blogging” boleh menjadi sangat sukar jika kita tak tahu apa yang sedang kita lakukan. Ianya mungkin sama seperti teknik pendapatan sampingan. Namun, tanpa usaha dan ketekunan daripada sang empunya diri, ianya tidak akan memberikan apa-apa makna. Buat Duit Dengan Blog akan menjadi sangat mudah kalau anda tahu tips dan cara-cara yang betul.

Dalam entry kali ini, aku nak kongsikan beberapa tips atau cara bagaimana kita boleh Buat duit dengan blog kita. Semoga dengan panduan ini, kita boleh menjana income yang hebat dengan blog. Sentiasa ingat, kita tidak akan mendapat apa-apa hasil daripada blog jika tidak mengikuti langkah-langkah ini. Tanyakan pada diri anda, apakah anda sudah buat 6 perkara ini:

  • Niche yang menguntungkan
  • matlamat yang jelas
  • pelan pengiklanan.
  • apa yang ingin dijual
  • Hubungan dengan pembaca
  • Trafik yang tinggi di blog.

#1. Fokus pada Niche yang menguntungkan

Perkara pertama adalah, kejayaan sesebuah blog itu adalah bergantung kepada bagaimana anda menarik pembaca untuk datang ke blog anda. Jika anda ingin berniaga di blog atau mungkin ingin jana income dengan adsense, niche blog adalah sesuatu yang sangat penting. Anda perlu bijak memilih niche kerana niche yang mempunyai banyak pelanggan sangat berpotensi untuk kepentingan jangka panjang terhadap produk atau perkhidmatan anda.

#2. Mempunyai matlamat yang jelas untuk blog anda.

Apa yang anda mahu capai dengan blog anda? Adakah anda ingin menghasilkan pendapatan pasif dengan blog anda? Atau, adakah anda mahu blog anda menjadi mesin wang yang besar untuk anda? ini adalah matlamat yang jelas!

Sesetengah orang akan memilih untuk membina banyak blog kecil dengan beberapa niche dan cuba untuk menyasarkan pendapatan bulanan tertentu dengannya. Dengan menggunakan kaedah ini, mereka hanya mensasarkan niche yang kecil dan mendapat keuntungan yang kecil dengannya.

Walau bagaimanapun, sesetengah orang akan memilih untuk membuat hanya satu blog yang akan menjadi besar dan berpotensi mendapatkan keuntungan yang besar. Dengan menggunakan kaedah ini, anda boleh memilih untuk membina blog dalam niche yang lebih luas!

Perkara utama yang perlu diingat adalah bahawa anda perlu mempunyai matlamat yang jelas untuk blog anda. Fokus kepada apa yang anda mahu capai dengan blog anda!

#3. Mengunakan kaedah pengiklanan.

Terdapat banyak kaedah pengiklanan yang boleh anda gunakan untuk blog anda. Anda boleh menggunakan iklan AdSense atau rangkaian iklan yang lain. Atau mungkin anda boleh menjual ruang iklan kepada orang-orang yang berminat. Anda juga boleh mempromosikan beberapa program affiliate terbaik atau anda juga boleh menjual produk anda sendiri.

#4. Tahu apa yang anda ingin jual.

Jika anda ingin memberi tumpuan kepada menjual produk anda sendiri atau produk affiliate maka anda perlu melakukan beberapa perancangan. Sebagai sebahagian daripada perancangan itu, anda perlu cuba untuk memikirkan apa sebenarnya yang anda ingin jual. Anda mesti mempunyai visi yang jelas mengenai produk yang ingin anda jual kepada pelangan anda.

Oleh yang demikian, adalah sangat penting untuk anda memahami "masalah" pelangan anda dan menyelesaikannya sebagai seorang penulis blog. Jika anda tahu bagaimana untuk membuat wang dalam talian, apa yang anda akan jual untuk mendapatkan pelanggan dan akhirnya mendapat keuntungan.

Tanpa langkah ini, anda akan menghadapi masalah di kemudian hari!

#5. Mempunyai cara yang jelas tentang hubungan diri dengan pembaca anda (Penggunaan Media Sosial!)

Apa yang anda perlu buat adalah, anda perlu sentiasa mengemaskini blog anda atau anda akan kehilangan pengunjung/pembaca blog. Ini akan membantu anda membina jenama yang kuat untuk menarik trafik yang berterusan ke blog anda. Cara yang terbaik pada masa ini untuk melibatkan diri dengan pembaca anda adalah dengan menggunakan media sosial.

Dengan media sosial, anda boleh mencapai pelanggan di rangkaian yang berbeza dan memperluaskan jangkauan anda secara keseluruhan. Terdapat berjuta-juta pengguna laman web seperti Facebook, Twitter, Google+ dan YouTube. Jika anda boleh “menangkap” walaupun dalam jumlah yang kecil, maka ia akan membantu anda untuk berhubungan dengan pembaca blog anda!

#6. Mempunyai pelan bijak untuk memandu trafik dan mempromosikan blog anda.

Tanpa trafik, blog anda tidak boleh menghasilkan apa-apa wang. Dalam usaha untuk memandu trafik yang banyak ke blog, banyak cara yang boleh anda gunakan. Anda boleh menggunakan kaedah promosi yang paling mudah untuk blog anda supaya anda menarik trafik yang mudah ke blog.

Anda juga boleh mengunakan kaedah carian Google, media sosial dan pemasaran video. Penulisan SEO untuk blog anda dan kaedah-kaedah ini boleh membawa trafik jangka panjang dari enjin carian.

Akhir sekali, apa yang paling penting untuk Buat duit dengan blog adalah untuk menjadi konsisten dan bermotivasi. Pilih niche yang menguntungkan! Selepas itu, ia adalah satu proses pembelajaran yang berterusan yang melibatkan banyak penyelidikan dan dedikasi. Anda boleh menjimatkan masa bertahun-tahun lamanya untuk berjaya jika anda bermula hari ini dan mula melaksanakan strategi anda! You May Also Like

0 Comments