Cara pasang iklan adsense ditengah postingan sebelah kanan blogspot. - MrEjoy

Header Ads

Cara pasang iklan adsense ditengah postingan sebelah kanan blogspot.

Cara pasang iklan adsense ditengah postingan sebelah kanan blogspot

Cara pasang iklan adsense ditengah postingan sebelah kanan blogspot | Ok. Lama juga rasanya tak kongsikan ilmu mengenai blogspot ni. Hari ini aku terasa nak kongsikan 1 lagi ilmu berkaitan cara untuk letak iklan, khususnya iklan daripada adsense. 

Baiklah. kebanyakkan top blogger tidak meletakkan iklan di tengah-tengah sebaliknya iklan mereka samada berada di sebelah kanan bahagian tengah post atau sebelah kiri bahagian tengah post.

Untuk posisi iklan adsense di bawah tajuk dan juga bahagian akhir post tidak boleh gunakan iklan ini ya!

Ok. Sebelum aku lanjutkan Cara pasang iklan adsense ditengah postingan sebelah kanan blogspot ni, aku nak juga menjawab beberapa soalan yang pastinya wujud dalam minda korang. Apa bezanya kalau iklan itu dekat tengah, kanan atau kiri? Benda sama je kan? Yang penting orang klik iklan kita, betul tak? Ok, sekarang aku nak tanya korang balik. Kenapa kebanyakkan top blogger, mereka tak letak iklan adsense diarang dekat tengah-tengah? Ahha! Pasti ada sebabnya kan?

Mengenai hal itu apa yang aku lihat, potensi untuk iklan itu di klik adalah tinggi selain daripada susun atur yang pada aku sangat baik di dalam penempatan iklan dalam post kita. Namun ianya terpulang kepada pemilik blog tersebut. Kalau mata mereka selesa dengan posisi iklan di tengah-tengah, teruskan sahaja. Kalau mahukan iklan tersebut berada di kanan atau kiri, bolehlah guna cara ini, ok!

Oklah! Cukup setakat itu, sekarang jom kita tengok cara macamana nak buat iklan berada di tengah post pada bahagian sebelah kanan atau kiri.

Cara yang pertama adalah buka template blog korang dan gunakan fungsi carian dan cari code ini : <data:post.body/>. *kebiasaan code ini berada pada carian kedua ya. Maksudnya tekan enter 2 kali. Namun setiap template adalah berbeza. Perlulah cari code yang betul ya*

Langkah seterusnya adalah gantikan code tersebut dengan code di bawah *ini adalah untuk posisi iklan di tengah bahagian kanan*:

<div expr:id='&quot;post1&quot; + data:post.id'/>
<div class='googlepublisherads' style='margin:20px 0'>
<center>
<div style='float:right;margin:10px 0 10px 10px'>
Letakan Kode Iklan Disini </div>
</center>
</div>
<div expr:id='&quot;post2&quot; + data:post.id'>
<data:post.body/>
</div>
<script type='text/javascript'> var obj0=document.getElementById(&quot;post1<data:post.id/>&quot;); var obj1=document.getElementById(&quot;post2<data:post.id/>&quot;); var s=obj1.innerHTML; var t=s.substr(0,s.length/2); var r=t.lastIndexOf(&quot;&lt;br&gt;&quot;); if(r&gt;0) {obj0.innerHTML=s.substr(0,r);obj1.innerHTML=s.substr(r+4);} </script>

Bagi posisi iklan di tengah post bahagian kiri, gantikan code <data:post.body/> dengan code ini:

<div expr:id='&quot;post1&quot; + data:post.id'/>
<div class='googlepublisherads' style='margin:20px 0'>
<center>
<div style='float:left;margin:10px 10px 10px 0'>
Letakan Kode Iklan Disini </div>
</center>
</div>
<div expr:id='&quot;post2&quot; + data:post.id'>
<data:post.body/>
</div>
<script type='text/javascript'> var obj0=document.getElementById(&quot;post1<data:post.id/>&quot;); var obj1=document.getElementById(&quot;post2<data:post.id/>&quot;); var s=obj1.innerHTML; var t=s.substr(0,s.length/2); var r=t.lastIndexOf(&quot;&lt;br&gt;&quot;); if(r&gt;0) {obj0.innerHTML=s.substr(0,r);obj1.innerHTML=s.substr(r+4);} </script>

Langkah seterusnya save dan lihat blog anda! ahha! Mudah kan Cara pasang iklan adsense ditengah postingan sebelah kanan blogspot ni. Selamat mencuba dan selamat jana income dengan USD! Amin! Hehe.

Tiada ulasan