Pemilik WhatsApp group boleh dipenjara!

Pemilik WhatsApp group boleh dipenjara!

Pemilik WhatsApp group boleh dipenjara! | Agak viral juga berita mengenai admin whatsapp group boleh dipenjara ni. Semuanya selepas 1 penulisan di berita harian yang menyatakan bahawa mana-mana admin whatsapp group yang gagal membendung penyebaran maklumat palsu boleh dikenakan tindakan undang-undang dan boleh dipenjara atas kesalahan tersebut. Maka dengan itu, ramailah yang tidak mahu menjadi admin lagi. Mungkin kerana mereka takut dengan perkara itu.

Persoalan sekarang, kenapa nak takut?

Biasanya orang yang bersalah sahaja yang takut, betul tak? Kalau rasa diri tu tak bersalah, jangan takut. Lagi satu yang bermain dalam fikiran aku, macam mana pula kalau dalam group tu ada 256 admin? Maknanya semua jadi admin? Wah, lagi susah nak control kan? hahahha.

Apa pun, setiap ciptaan manusia ni mesti ada baik dan buruknya. Sama macam whatsapp ni. Baiknya adalah setiap berita atau perkara penting itu mudah diketahui. Ada banyak perkara positif yang aku nampak. Dan buruknya pula adalah, macam ini lah. Penyebaran berita palsu. Sudah tentu ianya sukar di kawal kerana perkongsian daripada 1 group kepada group yang lain tidak di kawal.

Mungkin ada pihak-pihak tertentu yang mempunyai agenda tersendiri dan menggunakan kelebihan whatsapp ini. Benda free dan mudah, semua pun senang kan?

Tapi kan, pasti akan ada sesuatu yang “menyeronokkan” bila sesuatu isu itu timbul. Contohnya macam admin whatsapp boleh dipenjara ini lah. Rasanya semua pun dah dapat dan tahu kan? Cerita mengenai perbualan di penjara tu.

Ada 3 orang di penjara sedang berbual. Seorang bercerita yang dia dipenjara kerana membunuh. Seorang lagi pula bercerita dia dipenjara kerana merompak. Tiba-tiba seorang lagi senyap tidak mahu berkata-kata. 2 orang ini sudah tentu mahu tahu kenapa dia di penjara. Dan pastinya kes dia lagi berat. Tapi selepas di tanya, orang itu pun memberitahu yang dia di penjara kerana menjadi admin whatsapp. Hahahaha.

Apa pun, itu hanya lawak kosong je. Orang kita kan memang kreatif, ada sahaja perkongsian mereka bila ada sesuatu isu tu. Sekali lagi, jika rasa diri itu benar, janganlah takut ya. Dan jika korang memang ada group whatsapp sendiri, jagalah group korang itu. Jika ada rakan group yang kongsikan cerita palsu, cepat-cepat beritahu mereka dan lakukan perkara yang patut. Ok?


1 ulasan:

  1. hahahaha jadikan semua ahli group admin.
    So, semua masuk penjara.

    BalasPadam