Cara paling mudah letak iklan dekat tengah-tengah post.

Cara paling mudah letak iklan dekat tengah-tengah post.


Cara paling mudah letak iklan dekat tengah-tengah post | Ok, petang-petang macamni, aku nak kongsikan pula tutorial untuk letak iklan adsense di tengah-tengah post. Ini juga adalah salah 1 Cara Buat Duit Dengan Adsense. Rasanya ramai yang perasan, mana-mana blog yang ada akaun adsense ni, pasti akan terselit iklan adsense di tengah-tengah entry mereka. Ahha! Macam mana mereka buat? Jom tengok Cara paling mudah letak iklan dekat tengah-tengah post.

Perkara pertama yang korang kena tahu adalah, korang kenalah ada akaun adsense. Kalau tak ada, macamana nak buat kan? hehehe.

Kemudian, pergi pada bahagian template blog *ada pada bahagian kiri blog*. Gunakan Ctrl+f dan cari code ini : <data:post.body/>. Yang sebenarnya banyak code ni dalam template, jadi korang kena cari 1 persatu ya. Dan kebiasaannya, ramai blogger akan gunakan code yang kedua. Maknanya, tekan enter 2 kali.

Langkah seterusnya adalah, gantikan dengan code di bawah ini:

<div expr:id='&quot;post1&quot; + data:post.id'/><div class='googlepublisherads' style='margin:20px 0'><center>--Masukkan code adsense di sini--</center></div><div expr:id='&quot;post2&quot; + data:post.id'><data:post.body/></div><script type='text/javascript'>var obj0=document.getElementById(&quot;post1<data:post.id/>&quot;);var obj1=document.getElementById(&quot;post2<data:post.id/>&quot;);var s=obj1.innerHTML;var t=s.substr(0,s.length/2);var r=t.lastIndexOf(&quot;&lt;br&gt;&quot;);if(r&gt;0) {obj0.innerHTML=s.substr(0,r);obj1.innerHTML=s.substr(r+4);}</script>


Ok, nampak tak ayat --Masukkan code adsense di sini-- ? Ok, gantikan dengan code adsense yang telah diparsekan. Ingat ya, code yang telah di parse, kalau pakai code yang diambil dari adsense, memang tak menjadi iklan kita tu nanti. Langkah seterusnya adalah save! dah siap! hehehe.

Yang sebenarnya, mudah je kan nak letak iklan dengan tengah-tengah post ni. Dan nak juga beritahu, posisi iklan seperti ini sebenarnya boleh menaikkan earning adsense kita. Semoga perkongsian ini memberi manfaat pada semua. Terima kasih. 😉

2 ulasan: