Cara redirect blog 404 custom page not found. | MrEjoy

Cara redirect blog 404 custom page not found.

Cara redirect blog 404 custom page not found

Cara redirect blog 404 custom page not found | Assalamualaikum dan salam sejahtera. Pertama sekali, Al-fatihah buat raja kesayangan ramai, sultan abdul halim, sultan kedah yang mangkat semalam. Semoga rohnya dicucuri rahmat dan ditempatkan di Kalangan orang-orang yang dikasihi Allah. Juga buat seluruh kaum muslimin yang telah kembali ke rahmatullah. Hari ini aku nak kongsikan tutorial macamana Cara redirect blog 404 custom page not found blogger.

Redirect blog 404 custom page not found.


Yang sebenarnya, apa itu redirect blog 404 custom page not found ni? Ok, aku terangkan dalam bahasa yang mudah ya. Dia macam laman web yang tak jumpa atau hilang. Katakan korang nak search post ini:


Tapi korang terpadam “L” dekat belakang tu, jadi macam ni:


Jadinya, computer tak boleh baca sebab URL tu tak lengkap dan korang akan di bawa ke page 404 custom page not found.

Sama halnya juga dengan korang yang rajin join segmen atau giveaway. Korang mesti akan letak URL kan? Dan tiba-tiba pemilik segmen tu padam post dia, boleh jadi juga korang akan di bawa ke 404 custom page not found.

Apa keburukan 404 custom page not found ni?

Ada beberapa point penting yang korang kena faham dengan blog 404 custom page not found ni. Antaranya adalah”

  • Akan mewujudkan rasa tidak senang pada pembaca. Pembaca blog rasa macam tertipu pulak! Tengok tajuk macam menarik tapi bila bukak takda dalam blog. Kan rasa macam tertipu tu.
  • Kemudian, bila ramai yang masuk dalam blog kita, tapi tak jumpa apa yang mereka nak, mereka akan terus tutup blog kita. Apa keburukannya? Ianya akan memberikan kesan kepada bounce rate blog korang. Apa itu bounce rate dan kepentingannya pada blog? Nanti aku terangkan.

Oklah. Rasanya semua dah faham kut dengan apa yang aku ingin sampaikan tentang blog 404 custom page not found ni. Sekarang aku nak kongsikan pula cara untuk redirect blog korang. Kiranya, kalau pembaca salah URL sekalipun, mereka akan dibawa ke halaman utama blog kita. ha, macam tu.

Orait! Cara redirect blog 404 custom page not found

Langkah pertama adalah login blog korang.

Kemudian pergi pada bahagian setting dan click search preferences.

cara buat blogspot kembali pada home


Kemudian pergi pada bahagian Errors and redirections. Klik pada custom page not found.

cara buat blogspot kembali pada home


Lepas tu copy code di bawah (tukar URL blog korang ya).

<script type="text/JavaScript">location.replace('http://URLBLOG.blogspot.com');</script>

Kemudian paste pada kotak kosong tu dan save. Dah siap! Mudah kan cara redirect blog 404 custom page not found ni? hehehe. J

2 comments

  1. dulu2 pena jadi kes..kalau salah tulis blogspot ..tertulis blosgpot ke blgspot ke, akan redirect ke website bible xsilap eca...ntahlah kalau masi ada skrg.

    ReplyDelete