Cara selesaikan masalah “Earnings at risk - One or more of your sites does not have an ads.txt file. Fix this now to avoid severe impact to your revenue” | MrEjoy

Cara selesaikan masalah “Earnings at risk - One or more of your sites does not have an ads.txt file. Fix this now to avoid severe impact to your revenue”

Cara selesaikan masalah “Earnings at risk - One or more of your sites does not have an ads.txt file. Fix this now to avoid severe impact to your revenue”

Cara selesaikan masalah “Earnings at risk - One or more of your sites does not have an ads.txt file. Fix this now to avoid severe impact to your revenue” | Assalamualaikum dan salam sejahtera. Lama tak bukak blog. Hari ini bukak, saja lah kita nak tengok akaun adsense kita. Sekali bukak terus nampak ayat ni dekat atas akaun adsense : Earnings at risk - One or more of your sites does not have an ads.txt file. Fix this now to avoid severe impact to your revenue. Fuh! Benda apa tu? Terus la bukak link yang dia bagi. Dan ini yang di tulis:

Authorized Digital Sellers, or ads.txt is an IAB initiative that helps ensure that your digital ad inventory is only sold through sellers (such as AdSense) who you've identified as authorized. Creating your own ads.txt file gives you more control over who's allowed to sell ads on your site and helps prevent counterfeit inventory from being presented to advertisers. We strongly recommend that you use an ads.txt file. It can help buyers identify counterfeit inventory and help you receive more advertiser spend that might have otherwise gone toward that counterfeit inventory.

Ha, faham ke? Kalau faham ok lah ye. Kalau tak faham, korang sambung je baca. Hahahaha.

Aku sebenarnya tak berapa nak faham. Tapi secara ringkasnya, ID akaun adsense yang ada pada blog tak sama dengan ID no dekat akaun adsense kita. Dan kalau korang buat tak tahu je dengan benda ni, dia akan beri effect pada bayaran klik korang. Ehh! Kena la settlekan. Rugi la orang klik iklan tapi korang tak dapat apa-apa kan. Hehehe.

Orait! Panjang pulak mukadimah. Jom kita selesaikan masalah Earnings at risk - One or more of your sites does not have an ads.txt file. Fix this now to avoid severe impact to your revenue ni satu persatu.

Cara pasang ads.txt pada blogger.


1. Bukak dashboard blog korang
2. Kemudian klik Setting (pada bahagian kiri blog)
3. Kemudian klik Search preferences.
4. Kemudian klik pada Monetization.
5. Kemudian klik edit dan klik Yes.
6. Kemudian copy dan pastekan code ini : google.com, pub-0000000000000000, DIRECT, f08c47fec0942fa0 (gantikan no yang bold tu dengan id korang ye)
7. Dah siap, korang save dan cuba check blog korang dengan klik http://www.alamatblogkorang/ads.txt.

Nanti akan keluar no id. Pastikan sama dengan no id akaun adsense korang ye. Bila semua dah ok, Tara! Dah settle. Mudah kan? Semoga berjaya ya!

Share:

0 comments