Cara untuk tahu samada kita layak atau tidak untuk Program Subsidi Petrol (PSP)

by - October 08, 2019

Cara untuk tahu samada kita layak atau tidak untuk Program Subsidi Petrol (PSP)

Cara untuk tahu samada kita layak atau tidak untuk Program Subsidi Petrol (PSP) | Semalam ada terbaca satu post berkaitan kerajaan ingin memberikan subsidi petrol kepada rakyat yang terpilih. Bila baca lagi mereka yang terpilih itu adalah mereka yang menerima Bantuan Sara Hidup (BSH). Mungkin ramai lagi yang belum tahu apakah itu Program Subsidi Petrol (PSP), jadinya mari aku terangkan serba sedikit apa yang aku faham mengenai subsidi ini. Dan cara untuk semak kelayakan Program Subsidi Petrol (PSP).

Ok, Program Subsidi Petrol (PSP) ini adalah salah satu cara kerajaan untuk ringankan beban rakyat yang berpendapatan rendah melalui subsidi yang diberi. Subsidinya tentulah petrol kan. Dan bantuan ini diberikan dalam bentuk kewangan. Kiranya macam, kerajaan beri kita duit minyak la untuk beli petrol.

Sebelum ini semua orang menggunakan subsidi minyak tanpa mengira latar belakang kewangan. Dan berlandaskan daripada itu, kerajaan mewujudkan 1 bentuk subsidi bersasar yang mana, mereka yang benar benar layak sahaja boleh menggunakan subsidi ini.

Untuk lebih faham mengenai Program Subsidi Petrol (PSP) ini, bolehlah rujuk pada carta di bawah:


Cara untuk tahu samada kita layak atau tidak untuk Program Subsidi Petrol (PSP)

Dan untuk tahu samada kita layak atau tidak untuk Program Subsidi Petrol (PSP) ini, boleh klik link di bawah (klik kanan mouse kemudian klik open in new tab):
You May Also Like

0 Comments