Umat Islam Tidak perlu solat jumaat jika ini yang terjadi..

by - March 12, 2020

Umat Islam Tidak perlu solat jumaat

Umat Islam Tidak perlu solat jumaat jika ini yang terjadi..  | Assalamualaikum dan salam sejahtera. Nampaknya wabak Covid-19 tidak menunjukkan apa apa tanda untuk berkurang. Banyak perkara perkara baharu yang terjadi sejak penularan wabak yang boleh membawa maut ini. Dan di antaranya adalah umat islam di Malaysia kini tidak digalakkan untuk solat jumaat. Nampaknya jika kes ini semakin berlarutan, maka akan menjadi kosonglah masjid masjid di Malaysia.

Mulanya agak terperanjat juga bila kawan kawan mula berbual pasal isu ini. Yelah, rasanya belum pernah lagi masjid kosong waktu solat jumaat. Pasti penuh dengan umat manusia tidak kiralah di bandar mahupun di desa. Namun, Allah lebih mengetahui segala galanya.

Terbaru, YB SENATOR DATUK DR ZULKIFLI MOHAMAD AL BAKRI (Menteri Di Jabatan Perdana Menteri (hal ehwal agama) telah mengeluarkan kenyataan bahawa umat islam di Malaysia dikecualikan daripada solat jumaat jika keadaan wabak di Malaysia semakin tidak terkawal. Berikut antara intipati kenyataan media:

Sekiranya keadaan wabak Covid-19 masih terkawal (menurut KKM), solat jumaat hendaklah diteruskan dengan beberapa syarat tersebut:

  • Khutbah dipendekkan
  • Orang ramai digalakkan berwuduk daripada rumah
  • Mereka yang ada symptom covid-19, tidak perlu hadir solat jumaat kerana termasuk dalam golongan mereka yang sakit.
  • Pihak masjid atau Jemaah juga wajib menyediakan hand sanitizer dan penutup mulut sebagai langkah pencegahan dan keselamatan.


Dan sekiranya keadaan wabak Covid-19 merebak tanpa terkawal (menurut KKM),

Solat jumaat boleh untuk tidak dilakukan, tetapi wajib diganti dengan solat zohor di rumah masing masing.

Dalam hal ini,terdapat beberapa garis panduan:

  • Larangan tersebut mesti dikeluarkan oleh pemerintah yang berautoriti seperti kementerian kesihatan Malaysia
  • Larangan tersebut adalah termasuk juga sebarang bentuk acara dan perhimpunan sama ada rasmi atau tidak
  • Wabak sudah menunjukkan kesannya dan ramai individu yang telah disahkan positif di kawasan tersebut
  • Pihak yang bertanggungjawab seperti KKM telah menjalankan pemeriksaan yang rapi pada Jemaah yang menghadiri masjid ataupun surau tersebut dalam tempoh jangkaan penularan wabak.
You May Also Like

0 Comments