Orang Melaka dah boleh Bayar Zakat Fitrah secara online

by - April 26, 2020

cara cara pembayaran zakat secara online

Orang Melaka dah boleh Bayar Zakat Fitrah secara online | Assalamualaikum dan salam sejahtera. Memandangkan Perintah Kawalan Pergerakan (PKP) di sambung lagi sehingga 12 Mei 2020, dan berkemungkinan akan disambung lagi sehingga Raya Aidilfitri tahun ini, maka ramailah yang gusar macam mana nak bayar zakat fitrah memandangkan kita tidak dibenarkan keluar rumah buat masa sekarang.

Ramai yang tertanya Tanya, bagaimana kaedah pelunasan zakat fitrah pada musim wabak covid-19 ini. Melalui email yang dikirimkan oleh zakat Melaka, mereka telah menyediakan kemudahan pembayaran zakat secara online. Aku kongsikan pada semua cara cara pembayaran zakat secara online:

1- Boleh log in ke Zakat Melaka (klik pada link disebelah)

2- Kemudian, klik pada bahagian Fitrah online (Mengikut pada amaun zakat yang perlu di bayar pada tahun ini bagi seorang adalah RM7.00 dan RM14.00 mengikut jenis beras).cara cara pembayaran zakat secara online


3- Kemudian isikan butiran seperti yang ada. Setelah selesai, klik pada bahagian Bayar Sekarang pada bahagian bawah. (Jangan lupa untuk membaca ayat : Saya dengan ini mengeluarkan Zakat Fitrah yang wajib ke atas diri saya / tanggungan sebagai menggantikan beras sebanyak RM7.00/RM14.00 untuk tahun ini kerana Allah Ta’ala.)

cara cara pembayaran zakat secara online


4- Selesai, boleh klik untuk buat pembayaran. Pembayaran adalah secara online ya. Dan setelah semuanya selesai, akan keluarlah seperti ini:

cara cara pembayaran zakat secara online


Maka selesailah pembayaran zakat fitrah secara online. Mudah kan? Jom semua bayar zakat fitrah.You May Also Like

0 Comments