Kisah orang miskin yang diberikan kekayaan berpanjangan oleh Allah

by - January 18, 2021

Kisah orang miskin yang diberikan kekayaan berpanjangan oleh Allah
 

Kisah orang miskin yang diberikan kekayaan berpanjangan oleh Allah | Assalamualaikum dan salam sejahtera. Kisah ini berlaku pada zaman nabi musa. Tapi boleh dijadikan iktibar buat kita semua di dalam mencari kekayaan dan keredhaan Allah. Yang sebenarnya, perkara seperti ini boleh di amalkan oleh kita semua. Ingat, kejarlah akhirat, maka dunia akan mengejarmu.

Pada zaman nabi musa, ada sepasang suami isteri yang hidup dalam penuh kemiskinan. Namun, mereka tabah menghadapinya dengan penuh kesabaran. Suatu ketika, sewaktu mereka berehat, sang isteri bertanya pada si suami:

“Wahai suamiku, bukankah Musa adalah seorang nabi yang boleh berbicara secara terus dengan Allah?”

Benar kata si suami,

Sang isteri menyambung,

“kenapa kita tidak pergi sahaja kepada nya untuk mengadukan keadaan dan nasib kita yang penuh dengan kemiskinan dan meminta agar ia berbicara kepada Allah, agar dikurniakan kepada kita kekayaan”

Akhirnya mereka berjumpa Nabi Musa dan Nabi Musa bermunajat kepada Allah bagi menyampaikan niat keluarga ini.

Allah SWT berfirman kepada musa:

“Wahai musa, katakanlah kepada mereka,aku akan memberikan kepada mereka kekayaan, tetapi kekayaan itu aku berikan hanya untuk setahun, dan setelah sampai masanya nanti, aku akan kembalikan mereka menjadi orang miskin semula”

Lalu Nabi Musa menyampaikan kepada mereka Allah telah mangabulkan permintaan mereka dengan syarat kekayaan itu hanya satu tahun lamanya.

Mereka menerima khabar tersebut dengan penuh kebahagian dan kegembiraan. Beberapa hari kemudian, datanglah rezeki yang melimpah ruah dan dari jalan yang tidak diketahui puncanya. Dan mereka pun menjadi orang yang terkaya waktu itu.

Lalu sang isteri berkata kepada suaminya,

“wahai suamiku,selama setahun ini kita akan memberi makan kepada orang miskin dan menyantuni anak anak yatim selagi mana kita diberikan kesempatan sebelum kehidupan kita kembali menjadi miskin”

Sang suami menjawab: baiklah, kita akan menggunakan harta ini untuk membantu orang-orang yang memerlukannya”

Kemudian mereka membantu orang yang memerlukan, membina tempat persinggahan untuk para musafir,serta menyediakan makan percuma kepada mereka yang memerlukan.

Dan setelah satu tahun berlalu, pasangan ini tetap sibuk memberikan bantuan kepada mereka yang memerlukan sampai mereka lupa tempoh setahun untuk mereka telahpun berlalu. Mereka terus terusan menjadi kaya raya.

Lalu nabi musa menjadi hairan dan bertanyakan kepada Allah:

“Ya rabb, bukankah engkau berjanji,memberikan mereka kekayaan hanya untuk setahun sahaja. Kemudian setelah itu,engkau akan kembalikan mereka kepada kemiskinan semula?”

Allah SWT pun berfirman,

“Wahai musa,aku telah membuka satu pintu rezeki kepada mereka, tetapi mereka membuka beberapa pintu rezeki lagi kepada hamba hambaku. Maka, aku akan kurniakan lebih lama kekayaan itu kepada mereka”

Nabi Musa menjawab:

Maha suci engkau Ya Allah, betapa maha mulia urusanmu dan maha tinggi kedudukan mu.

 You May Also Like

0 Comments