Bersedia dengan kejatuhan ekonomi dan krisis makanan

by - May 19, 2022

 

Bersedia dengan kejatuhan ekonomi dan krisis makanan

Bersedia dengan kejatuhan ekonomi dan krisis makanan | Assalamualaikum dan salam sejahtera. Sana sini orang cerita pasal krisis makanan yang bakal terjadi. Baru-baru ini, india telah menyekat export gandum mereka kerana kegusaran mereka dengan krisis makanan dunia yang bakal terjadi. Dan di negara kita juga, banyak tersebar berita yang makanan berasaskan tepung mampu bertahan lebih kurang 2 bulan sahaja lagi.

Melihat kepada kegusaran ini, maka ramailah yang mula menyimpan stok makanan di rumah. Dan pastinya di antara stok makanan yang paling laris ketika ini adalah tepung gandum. Selain tepung gandum, makanan berasaskan gandum juga menjadi pilihan ramai.

Kalau tengok dekat pasaraya ketika ini, dah banyak makanan yang dah habis. Semua jadi takut! Manakan tidak, cuba bayangkan makanan dah habis/kurang. Pasti akan jadi kacau bilau nanti kan? Kalau ada pun makanan, harga pula dah tentu mahal!

Tak pernah turun!

Kalau tengok pada setiap harga yang naik dekat Malaysia ini, rasanya tak ada satu pun yang turun! Dah naik, akan terus naik dan naik. Sementara itu, taraf hidup kita disini masih kekal seperti dulu. Namun, kerajaan Malaysia baru-baru ini telah mengumumkan taraf minima gaji kini dinaikkan kepada RM1500 kan, ini juga adalah berita yang mengembirakan bagi ramai pihak.

Tapi, bagaimana pula dengan mereka yang bekerja sendiri? Dengan kenaikkan harga barang yang semakin tinggi, pastinya ramai yang akan terkesan. Itu belum cerita mereka yang kehilangan kerja dan masih dalam usaha mencari kerja ketika ini.

Ramalan kejatuhan ekonomi.

Ramai sebenarnya yang telah meramalkan kejatuhan ekonomi bakal berlaku selepas daripada wabak covid ni. Kalau tengok nilai matawang kita, semakin hari semakin menunjukkan nilai yang menurun. Namun, bukan negara kita sahaja yang terkesan dengan kemerosotan ekonomi ini, banyak negara lain yang terkesan sebenarnya.

Oleh yang demikian, dalam keadaan ekonomi yang mencabar kini, di tambah pula dengan kenaikan harga barang, adalah lebih baik kita hidup berjimat cermat. Hidup seadanya. Bukan apa, takut kalau ianya menjadi lebih teruk, kita dah tak mampu nak buat apa.

Negara kita pernah berhadapan dengan krisis ekonomi yang teruk pada tahun 1997 ( kalau tak silap). Waktu ini aku baru darjah 5. Jadinya tak berapa nak rasa sangat dengan masalah ini. Tambah pula, arwah ayah ketika itu masih berkhidmat di dalam angkatan tentera, terjamin sedikit hidup ketika itu.

Namun, bila baca cerita mereka yang terkesan waktu itu, memang rasa takut. Tambah pula di dalam zaman sekarang, aku pula yang menyara keluarga, jadi, rasa berhati-hati itu memang banyak.

Apa pun, sediakan payung sebelum hujan. Sementara masih ada peluang ini, marilah kita sama-sama beringat ya.You May Also Like

0 Comments